Spring naar content

10 jaar Breda Strength & Conditioning “Lessons Learned”

We begonnen in 2011 en dit jaar bestaat Breda Strength & Conditioning 10 jaar! Het komende jaar delen we wekelijks een van de vele dingen die wij hebben geleerd. Wij zelf als sporters, coaches en als gym owners. We hopen hiermee anderen te helpen, of je nu zelf traint, mensen coacht of een gym runt.
Breda Strength & Conditioning, 2011 – 2021, Built To Last.

1. Quality over quantity, in everything.
Kwaliteit staat bovenaan. In je trainen, coaching, service en relaties. Je gym, je logo, je merchandise, je social media, noem het maar op. Het zal nooit perfect zijn, maar de extra effort wordt gezien en wordt gewaardeerd.

2. Before you can think “outside the box”, you have to be really fucking good at what’s “inside the box”.
De uitspraak “thinking outside the box” wordt vaak gebruikt, soms als loze uitspraak, soms omdat mensen perse anders willen zijn, maar let er op dat je niet de basics overslaat. Je zal eerst heel goed moeten zijn in de basics, voor je naar de rest gaat kijken. Of dit nu bewegingen, trainingen of andere dingen zijn.

3. Outline your vision and your mission.
Waar staan jij en je gym of bedrijf voor? Wat zijn je kern waarden en wat is je doel? Wat maakt jou uniek en waar werk je naar toe? Als je geen visie, normen en waarden koppelt aan jouw doelen, dan bouw je niks op.

4. Take your job serious, yourself not so much.
Je werk serieus nemen en je best doen is goed, maar je komt verder door jezelf niet al te serieus te nemen. Want als je de beste coach ter wereld bent, maar er kan niet worden gelachen (om jezelf), dan houdt het al snel op met de lol.


5. “You don’t have the answer, you have an answer.”

7+2=9, 6+3=9, 4+5=9, 8+1=9. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden

6. “Read books and implement your takeaways”.
Boeken zijn als gewichten voor de hersenen. Alleen maar lezen is niet genoeg, je zal ook daadwerkelijk moeten gaan toepassen! De meest wijze lessen zijn nutteloos als je niks hebt geleerd door ze toe te passen.

7. ”Everyone wants to work with a professional, be a professional and know your worth. “
Iedereen werkt graag met een professional, dan moet je zelf ook professioneel zijn. Kwaliteit staat voorop. En aan kwaliteit mag een prijskaartje hangen.

8. “People are more important than money.”
Soms is het prijskaartje compleet onbelangrijk. Als iemand even een pittige periode heeft in zijn of haar leven. Als het financieel niet mee of zelfs behoorlijk tegen zit. Dan is het belangrijk om er voor anderen te zijn en dan is geld niet belangrijk. Want we hebben allemaal wel eens een steuntje in de rug nodig.

9. “Continued education and real life coaching are worth more than a fancy degree.”
Een CSCS, Bachelor, universitaire studie zijn geen garantie voor een goede coach. Maar een goede coach heeft wel een gedegen kennis en “know how”.
Er zijn geweldige coaches met een MSc of BSc en er zijn geweldige coaches die “slechts” een MAVO diploma hebben. Zolang de desbetreffende coach zorgt dat die zich verder ontwikkelt door te studeren, lezen en toe te passen.


10. “Get a good business coach.”

Een goede business coach is iemand die spreekt uit ervaring en weet waar hij/zij het over heeft. Deze kan je verder helpen met advies en ideeën. Die business coach runt zelf ook een succesvol bedrijf. Want als je een business coach bent, maar jouw eigen bedrijf draait voor geen meter.. dat is hetzelfde als loodgieter bij wie het huis onder water staat. Zoek degene die bij jou en je bedrijf past en steek er tijd, moeite en werk in.

11. “You are the average of the 5 people you spend the most time with. Choose them wisely.”
Positiviteit en hard werken werken aanstekelijk. Negativiteit en de kantjes er af lopen werken helaas ook aanstekelijk. Zorg dat de mensen om je heen een positieve invloed hebben op jou en zorg dat jij een aanwinst bent voor de mensen om je heen.

12.“Unilateral is life.”
Beter belastbaar en blessurepreventie. Het trainen op één kant, arm of been, helpt voor je sport, werk en het dagelijkse leven. Of je nu profsporter bent of oma, als je unilateraal sterk bent, ben je ook bilateraal sterk en dat geldt vaak niet andersom.

13.“The pros are full of doubt, while the amateurs are full of confidence.”
Hoe meer je weet, hoe meer je doorhebt dat je nog lang niet alles weet. Als je 1 of 2 opleidingen hebt gedaan, wordt het vaak verkondigd als het Evangelie. Daarentegen ga je steeds meer mogelijkheden en verbanden zien naar mate je meer en meer leert en vooral toepast. Tegelijkertijd word je je steeds bewuster van alles wat je nog niet weet.

14.“Your weekend seminar, certifications don’t really matter, but know your stuff.”
Een professionele timmerman heeft meerdere “tools” in zijn gereedschapskist dan alleen maar een hamer of een zaag. En zo geldt dat ook voor coaches en trainers. Daarnaast weet de professionele coach – net als een professionele timmerman met zijn tools – met al die “tools” dan ook nog eens om te gaan. Het juiste stuk gereedschap voor de juiste klus.

15.“People don’t care how much you know, until they know how much you care.”
Je kan 100x de Nobelprijs voor bewegingswetenschappen en trainen hebben gewonnen, maar als je geen relatie kunt opbouwen met degene die je coacht, dan ben je hopeloos verloren. Want de relatie tussen coach en sporter, dat zorgt voor resultaten!

16.“This is a craft you will never truly master.”
Er komen keer op keer nieuwe studies uit en het zal altijd net iets anders gaan dan gepland. Je zal jezelf en je vakmanschap telkens moeten aanscherpen als je beter wil worden. Soms werkt iets heel goed en later werkt hetzelfde helemaal niet. Je bent nooit uitgeleerd en het kan altijd beter.

17.“When you coach, it’s not about you.”
Nobody cares about your workout, your mediocre strength and endurance. And unless you are a pro athlete or supermodel, keep your shirt on.

18.“Find your Partner in Crime”. 

Een sterk team vult elkaar aan. Waar de een minder sterk in is, helpt de ander. Waar de ander niet sterk in is, help jij hem/haar weer. De eerste 4,5 jaar ging het niet echt slecht met BredaSC, maar het ging ook niet echt goed. Voor de – destijds – parttime eigenaren ging het best oké. Maar er was een nieuwe, professionele, creatieve en kritische blik nodig om BredaSC naar een hoger niveau te brengen. Hier kwam de “partner in crime”- Sanne dus – die ervoor zorgde dat we van de little leagues naar de big leagues gingen. Het nieuwe team vulde elkaar aan en dat was te zien in de succesvolle jaren sindsdien. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.

19.“A little, often, over the long haul.”

Rome is niet gebouwd in één dag, maar er werden wel elk uur bakstenen gestapeld. Als je grote resultaten voor elkaar wil krijgen, zul je vaak kleine beetjes moeten doen en dat lang moeten volhouden. Dit geldt zowel voor trainen als voor ondernemen.

20.“Have a running list of people who you look up to, peers that are doing a better job than you and help colleagues that are a few years behind you in the process.”

Zorg ervoor dat je een paar mensen om je heen hebt waar je mee kan praten, een mentor of een collega of mensen die nog niet zo ver zijn als jij. Praat met hen, leer van hen, help hen. En doe hetzelfde voor degenen die minder ver zijn dan jij. Elkaar helpen, maakt iedereen beter.

21.“Say NO more often.”
Wees selectief wat je doet. Als je “nee” zegt, zeg je “nee” tegen één ding. Als je “ja” zegt tegen één ding zeg je “nee” tegen alle andere dingen. Weet waar je wel en weet waar je niet tijd, moeite en energie in gaat steken. Geld kun je opnieuw verdienen, maar tijd niet.

22.“More isn’t better, better is better.”
Als “meer” beter zou zijn, drink dan maar eens 20 liter water per dag in plaats van 2. Meer is niet beter, beter is beter. Als je een specifiek doel hebt, wil je dat vaak zo goed en snel mogelijk behalen. Je hebt dus vooral de *juiste* tools en methodes nodig, niet *zo veel mogelijk* tools en methodes. Ga slim om met je aanpak richting je doel, en snijd al het overbodige weg.

23
.“It’s going to be a lot more work than you think and you are never done.”
Het runnen van een gym is heel erg leuk. Het is ook heel veel werk. Het is vaak brandjes blussen. Je bent nooit klaar en het kan altijd beter. Als je een gym start, omdat je het leuk vindt om te sporten, dan hebben we slecht nieuws; je bent veel in de gym, maar niet om te sporten.

24.“Coach a wide variety of people and find your niche.”
Voor je je gaat specialiseren zul je eerst goed moeten zijn in het “algemene” werk. Door een breed scala aan sporters te trainen, ontwikkel je jezelf beter als coach. Dan zal vanzelf blijken wat je sterke en minder sterke punten zijn en waar je uiteindelijke interesses liggen. Van daar uit kan je jezelf gaan specialiseren.

25.“You don’t have to attend every argument you are invited to.”
Wees betrokken bij je leden, cliënten en atleten. Drama buiten gym is drama buiten de gym. Save the drama for your mama.

26.“Stick to the basics and minimize.”
Als je progressie wil boeken dan zit je nooit verkeerd met de basics. De basics werken altijd. De basics goed doen, is vaak al moeilijk genoeg. Duw- en trekbewegingen, heup- en kniebuigbewegingen, rotatie en anti-rotatie, dingen dragen en tillen.

27.“Winners focus on winning, losers focus on winners.”
Het gaat er niet om wat anderen doen, het gaat erom wat jij doet, wat jouw cliënten doen, hoe jij hen naar hun doel kan helpen. Als je je druk maakt om wat anderen doen, heb je je eigen zaakjes niet voor elkaar.

28. “Change, but do it slowly.”
Ineens alles overboord gooien en veranderen, is vermoeiend voor jou en voor je cliënten. Een paar gedoseerde aanpassingen op de lange termijn werkt fijner voor iedereen.

29.“Read books and articles of people you agree with and of people you do not agree with.”
Je kan allerlei kennis, onderzoeken en informatie vinden, maar als je alleen maar dingen leest die jouw huidige ideeën en praktijken bevestigen, dan ga je niks nieuws leren. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden, dus verbreed je horizon door naar de argumenten van anderen te luisteren.

30.“The more I learn the more I realise how much I don’t know.”
Deze quote van Socrates is een mooie opsomming wat aan de andere kant is van het Dunning Kruger effect. Degene die al wat langer in het vak zitten reageren dan ook vaak met: het hangt er van af.

31.“Be picky with your clients, know which ones to avoid.”
De relatie tussen cliënt en coach maakt het verschil. Want er is een band, een samenwerking, en als die goed is dan bereik je veel. Maar sommige cliënten kosten meer energie dan ze opleveren. Dan heb je geen goede relatie en dan is het zonde van de tijd en energie, van zowel de cliënt, als van de coach.

32.“There will always be people who screw you over and copy what you are doing.”
Er wordt gezegd dat na-apen het grootste compliment is compliment. Dat is misschien deels waar, maar dat voelt niet altijd zo. Zeker niet wanneer er concepten, websites, teksten en foto’s regelrecht worden gekopieerd en jouw programma of service wordt aangeboden door een ander bedrijf. Daarentegen kopiëren zij alleen het topje van de ijsberg en hebben zij geen idee van zich allemaal onder de oppervlakte bevindt. Jouw energie, jouw tijd, alle achterliggende gedachten en motieven om bepaalde dingen op een bepaalde manier in te steken. Daarom is een kopie… nooit zo goed als het origineel.

33. “You don’t have to do everything yourself.”
Ondanks dat je misschien de (mede)eigenaar bent van jouw bedrijf, service of gym betekent dat niet dat jij ALLES zelf moet doen. Delegeer, besteed uit, maak mensen met wie je samenwerkt zelfredzaam en laat hen zelf stappen van het proces of een gehele opdracht zelf uitvoeren. Dat zet anderen in hun kracht en maakt ruimte voor jou vrij om je te focussen op waar jij goed in bent en waar jij energie van krijgt.

34.“Good enough isn’t good enough.”
Het zal nooit perfect zijn, maar je moet zeker niet met “oh, dit is wel goed genoeg” genoegen nemen. Of dit nu je website is, je programmering, je nieuwsbrief, je merchandise, je service of je kwaliteit.

35.“Time is your most precious commodity.”
Geld kan je op opnieuw verdienen. Je kan je tijd niet opnieuw terug krijgen.
Let op waar je tijd en moeite in steekt.

36.“Learn how to manage expectations.”
Usain Bolt traint 4 jaar om 10 seconden te rennen. Het kan soms even duren voor je resultaat ziet en het kan soms meer werk zijn en moeite kosten dan je denkt.

37. “Don’t compare your chapter 3, to someone else’s chapter 10.”
Je ziet soms het eindresultaat van een traject van lang en hard werken van iemand anders. Die misschien al jaren bezig is. Maar jouw resultaat vergelijken met het resultaat van een ander helpt niet. Misschien ben jij daar NOG niet.

38. “If you’re good, you tell everybody. If you’re really good, everybody will tell you.”
We zullen nooit zeggen dat we de beste zijn. Wij doen ons best en we hebben wel vertrouwen dat we nog beter kunnen worden.

39.“You don’t coach weights, you coach people.”
Perfecte programmering en periodisering op papier kunnen zetten is leuk, maar je coacht de mensen die de gewichten optillen.

40.“Crisis Doesn’t Build Character it Reveals It”
Iedereen heeft praatjes als alles rustig en kalm is. Maar wanneer alles tegenzit, dat is waar je er achter komt waar je van bent gemaakt. Corona-periode, opleiding bij defensie, you name it.

41.“Communication and empathy are key.”
Als je jouw boodschap niet over kan brengen en de ander zijn situatie niet begrijpt, kan jij niet optimaal coachen.

42.”We are not here to make you happy, we’re here to make you better.”
Tough love is ook love.

43.“Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.” 
Als je een doel hebt — of dat nu een sportief doel is, of juist herstellen van een burnout —  zul je altijd zelf “het werk” moeten doen. Maar onthoud dat het hartstikke okay is om daar hulp bij de vragen! In tegenstelling tot wat je in eerste instantie wellicht zou denken, getuigt dit juist van kracht, niet van zwakte. En het maakt de reis richting jouw doel een stuk aangenamer.

44.“You don’t have to be the strongest, fastest, etc. at everything”
Er is altijd iemand sneller, beter, meer ervaren dan jij. Het is geen wedstrijd tegen anderen. We zijn hier allemaal om beter te worden.

45.“If it scares and excites you at the same time, it’s probably a good thing.”

Enough said.

46.“Meten is weten en wie schrijft die blijft.”
Testen. Hertesten. Je trainingen en resultaten opschrijven. Hou jezelf (en je cliënten) betrokken bij de training.

47.”Don’t be a one trick pony.”
Je hebt meer dan één stuk gereedschap nodig als je gaat klussen, dan heb je niet genoeg aan alleen maar een hamer. Het is belangrijk om jezelf verder te ontwikkelen. In kennis, expertise, theorie en praktijk.

48.“You can either look stupid or remain stupid.”
Je hebt de waarheid niet in pacht. Als je jezelf verder wilt ontwikkelen zal je voortdurend nieuwe dingen moeten leren of dingen opnieuw moeten leren. Dat gaat gepaard met jezelf leergierig en kwetsbaar opstellen. Op die manier kan je jezelf verder professionaliseren.

49.“Slowcooker vs. microwave”.
Mensen trainen en coachen is een proces welke tijd nodig heeft. Sneller is niet altijd beter. Een mooi voorbeeld is eten klaar maken in de magnetron (klaar in 2 minuten) versus eten klaar maken in een slowcooker (klaar in 6-8 uur). Een wereld van verschil in smaak en kwaliteit.

50. “If I do a job in 30 minutes it’s because I spent 10 years learning how to do that in 30 minutes. You owe me for the years, not the minutes.”


51.”Faith In Yourself breeds the highest probability of success, never lose this gift”
Als je geen vertrouwen hebt in jezelf, kan je geen prestaties leveren. Het valt of staat bij vertrouwen in jezelf. Dat je het kan, dat je je best gaat doen.

52.”Relax. In the end, it’s just gym class for adults”
We kunnen er wel allemaal heel spannend over doen. Maar uiteindelijk komt het neer op:
-uit de blessures blijven
-progressie boeken
-en het naar je zin hebben.
That’s it.

Liever luisteren/kijken dan lezen en benieuwd naar wat meer context en een wat uitgebreidere uitleg?
Voor onze awesome volgers hebben we alle 12 opnames met uitleg op ons YouTube-kanaal gezet waar coach Sanne en coach Noël kort deze bovenstaande Lessons Learned wat uitgebreider toelichten. Voor de opnames, klik hier!